Δεν είμαστε πια στην τάξη. Αφήσαμε τα μολύβια. Ευκαιρία να χορέψουν τα ποντίκια!:D

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

καπελάκι, το ...ελληνικόν;

   Μέσα στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο που λούζει τη χώρα μας το μισό χρόνο, φυσικό είναι να αναζητάμε τη σκιά και την προστασία που προσφέρει ένα καπελάκι.
   Φαίνεται πως αυτή την προστασία την αναζήτησαν από πολύ παλιά οι πρόγονοί μας Έλληνες... και με ...αποδείξεις, ειδικά οι Θηβαίοι! Μη με ρωτήσετε γιατί ειδικά αυτοί-δεν ξέρω να σας πω. Γεγονός πάντως είναι ότι φορούσαν καπελάκι, αφού το ζωγράφισαν σε θηβαϊκό τάφο: άνδρας που φορά κωνικό καπέλο από άχυρο είναι η πρώτη εικονική αναπαράσταση με καπέλο.
   Φυσικά,δεν είναι δυνατόν να ήταν το πρώτο κάλυμμα κεφαλής που χρησιμοποιήθηκε στην ανθρώπινη ιστορία, ήταν όμως το πρώτο που αναπαραστήθηκε σε ζωγραφιά,γεγονός που δείχνει ότι μάλλον ήταν διαδεδομένο αξεσουάρ για την εποχή. 
   Ένας άλλος που ...πόζαρε με καπέλο για να τον ζωγραφίσουν σε ερυθρόμορφο αγγείο, ήταν ο θεός Ερμής. Πέτασος ήταν το ...μοντελάκι (το καπέλο-όχι το παλικάρι), με μεγάλο γείσο. Είχε και λουρί για να το κρεμά κανείς όταν δεν το χρειαζόταν.Αυτά γύρω στο 480-470 π. Χ.
   Αντίστοιχη αναπαράσταση σε αγγείο του αγγειογράφου του 5ου π. Χ. αι.  Ονήσιμου δείχνει νεαρό πολεμιστή ή κυνηγό να φορά πέτασο,ενώ σε λευκή αθηναϊκή λήκυθο δείχνει τον ίδιο τύπο καπέλου να κρέμεται στην πλάτη ενός άλλου νέου που συμμετέχει σε πένθιμη πομπή.
   Ένα άλλο είδος καπέλου σε απλό κωνικό σχήμα χωρίς γείσο ήταν ο πίλος. Ήταν φτιαγμένο από τσόχα ή δέρμα και φοριούνταν από χωρικούς,από σκλάβους που είχαν απελευθερωθεί (κατά μία εκδοχή), από νέους που συμμετείχαν στα Καβείρια μυστήρια και από πολεμιστές, κυρίως Σπαρτιάτες, ως κράνος (σ' αυτήν την περίπτωση ήταν φτιαγμένο από μέταλλο).
   Μη φανταστείτε βέβαια ότι οι κυρίες απείχαν από τη μόδα του καπέλου.Τα συνήθη καλύμματα κεφαλής γι' αυτές ήταν πέπλα και μαντίλια, αλλά ανάμεσα στις Ταναγραίες Κόρες (Βοιωτές κι αυτές!) ξεχωρίζουν κάποιες με ...καπελάκια εποχής:
   Τα τιμούσαν όπως καταλαβαίνετε οι πρόγονοί μας τα καπέλα. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει στη μόδα του καπέλου, ένα όμως έμεινε ίδιο: είναι ένα χρήσιμο αξεσουάρ ένδυσης, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/Hat
http://en.wikipedia.org/wiki/Petasos
http://en.wikipedia.org/wiki/Pileus_%28hat%29
εικόνες:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Achilles_embassy_Louvre_G264_n3.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Youth_leopard_skin_Staatliche_Antikensammlungen_2639.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tomb_scene_Petit_Palais_ADUT00355_n2.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peasant_basket_Louvre_Myr330.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Altes_Museum-Tanagra-lady_with_fan.jpg



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ό,τι πεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ...
όταν δε θα το περιμένεις...
Χιουμοράκι...