Δεν είμαστε πια στην τάξη. Αφήσαμε τα μολύβια. Ευκαιρία να χορέψουν τα ποντίκια!:D

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Αυγουστο-φρουτοπία!

   Αν η ...Φρουτοπία ήταν μήνας, θα ήταν ασφαλώς Αύγουστος. Ο μήνας δηλαδή που ...είναι παχιές οι μύγες. Γιατί, ξέρετε πώς παχαίνουν οι μύγες τον Αύγουστο, έτσι δεν είναι;Τρώγοντας τα άφθονα φρούτα ή τα υπολείμματά τους!
   Όσοι έχετε περιβόλι ή έστω πάτε μια βόλτα στη λαϊκή, ξέρετε πως ο Αύγουστος προσφέρει μια οπτική, οσφρητική και γευστική πανδαισία με τα φρουτένια δώρα του.
   Τα χνουδωτά ροδάκινα και τα ξαδερφάκια τους τα γυαλιστερά νεκταρίνια έχουν ήδη ωριμάσει. Τα πρώτα, σε αποζημιώνουν για το απωθητικό χνούδι με το άρωμα και τη γεύση τους, ενώ τα δεύτερα σε κερδίζουν με το χρώμα και την υφή τους.
   Για τα αχλάδια, η ποικιλία είναι η λέξη-κλειδί. Όλοι μπορούν να βρουν μια γεύση της αρεσκείας τους.
   Φυσικά, το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, το καρπούζι, υπάρχει τώρα σε αφθονία και σε χαμηλή τιμή, ενώ το πεπόνι είναι η εναλλακτική επιλογή για κάτι πιο αρωματικό και στερεό.
   Τα δαμάσκηνα έχουν αρχίσει να σκάνε μύτη με το σοφιστικέ μοβ χρώμα και διατηρούνται ακμαία για πολύν καιρό, ενώ ακόμη και αποξηραμένα έχουν την ίδια και καλύτερη γεύση. Παρέα τους, τα κάθε λογής κορόμηλα, ταπεινό φρουτάκι αλλά γεμάτο από γευστικές αναμνήσεις των παιδικών χρόνων.
   Κι όσο ο Αύγουστος προχωρά, τόσο γλυκαίνουν τα σύκα: άσπρα, μαύρα, μακρουλά, μικρά, μεγάλα... Οι συκιές είναι ίσως τα πιο βολικά δέντρα με τις λιγότερες απαιτήσεις. Κι επειδή αφθονούν, κανείς δεν ασχολείται να τις προστατέψει από όποιον περαστικό επιθυμεί να γευτεί τον γλυκό καρπό.
   Ο Αύγουστος κλείνει πανηγυρικά με τα πρώτα σταφύλια. Ένα φρούτο πλούσιο και γενναιόδωρο. Χυμώδες και αρωματικό. Για να το φας και για να το πιεις.
   Την αφθονία των αυγουστιάτικων φρούτων οι προνοητικές γιαγιάδες και μητέρες μας δεν την άφηναν ανεκμετάλλευτη. Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κομπόστες, αποξήρανση, ήταν μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν για να κρατήσουν λίγο από τον πλούτο του καλοκαιριού και για το χειμώνα. Σήμερα τον ρόλο αυτόν τον παίζει η βιομηχανία με τους χυμούς και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα. Φυσικά δεν είναι το ίδιο, κάθε προϊόν μαζικής παραγωγής υστερεί σημαντικά σε σχέση με το φρέσκο ή αυτό που είναι ελάχιστα επεξεργασμένο.
   Τα φρούτα του Αυγούστου είναι ένας εξαιρετικός γευστικός πλούτος για τη χώρα μας. Και ...είναι ακόμη Αύγουστος! Δηλαδή, καιρός για διακοπές στη ...Φρουτοπία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ό,τι πεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ...
όταν δε θα το περιμένεις...
Χιουμοράκι...