Δεν είμαστε πια στην τάξη. Αφήσαμε τα μολύβια. Ευκαιρία να χορέψουν τα ποντίκια!:D

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

άμμος ήτανε ...

 
Τι απόλαυση τα παιχνίδια με την άμμο!
   Έχουν μια ψυχοθεραπευτική δράση. Γιατί είναι ένας αγώνας μεταξύ ανθρώπου και ρευστού, με όσα αυτό συνεπάγεται.
   Βλέπετε, η άμμος σου δίνει μια απατηλή εντύπωση ευκολίας στη μετακίνηση. Ένα πλαστικό φτυαράκι ή τσουγκράνα ή ακόμη και οι χούφτες σου αρκούν για να τη μετακινήσεις. Όμως η προσπάθεια είναι κάπως ...σισύφεια,αφού όλο και σου ξεγλιστρά από τη νέα της θέση, όλο και χύνεται και γυρνά στο μέρος που με τον μικρό έστω αυτόν κόπο έσκαψες.
   Άσκηση επιμονής λοιπόν.Γιατί η άμμος, μπορεί να αποτελείται από στερεά αντικείμενα -μικροσκοπικά κομμάτια πετρωμάτων- αλλά ως όλο συμπεριφέρεται με τον τρόπο του ρευστού, όπως κάνουν τα υλικά που αποτελούνται από κόκκους. Κάθε κόκκος επαναπροσδιορίζει τη θέση του ασταμάτητα σε σχέση με τη θέση των υπόλοιπων.Κι έτσι, γλιστράει, ρέει, σκορπάει.
   Θα αναρωτιέστε τι συμβαίνει όταν η άμμος βρέχεται και πώς γίνεται να παίρνει σχήμα. Λοιπόν, οι επιστήμονες μελέτησαν τη φυσική που κρύβεται πίσω από το χτίσιμο κάστρων στην άμμο και αποφάνθηκαν ότι το νερό σε μικρή ποσότητα σχηματίζει γέφυρες ανάμεσα στους κόκκους της άμμου και τους συγκρατεί ενωμένους. Φυσικά όλα εξαρτώνται από την αναλογία! Φήμες λένε ότι μια καλή αναλογία για γερές κατασκευές με άμμο είναι 8 μέρη άμμου προς 1 μέρος νερό. Τώρα λοιπόν που ξέρετε το μυστικό... βουρ για να χτίσετε τα πιο γερά παλάτια στην άμμο!
εικόνες: 1.αρχική εικόνα:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:WaimeaSandCloseup.jpg
* η διασκευασμένη εικόνα διατίθεται για ελεύθερη χρήση, όπως και η πρωτότυπη
2.http://openclipart.org/detail/5351/sandcastle-2-by-addon



2 σχόλια:

Ό,τι πεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ...
όταν δε θα το περιμένεις...
Χιουμοράκι...