Δεν είμαστε πια στην τάξη. Αφήσαμε τα μολύβια. Ευκαιρία να χορέψουν τα ποντίκια!:D

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

σχεδιάζοντας τις διακοπές

Και να, που ως άλλοι αρχιστράτηγοι, πρέπει να προβείτε σε προσεχτικό σχεδιασμό των στρατηγικών κινήσεων των διακοπών, ώστε ούτε απώλειες να υπάρξουν ούτε δυσαρέσκειες.Και τα διλήμματα σωρό!
Στο χωριό μου ή στο χωριό σου;
Αν έλκετε την καταγωγή σας από την επαρχία, εσείς και το έτερόν σας ήμισυ είναι βέβαιο ότι θα θέλετε να περάσετε λίγες μέρες στο πατρικό σας, στον τόπο καταγωγής σας. Οι δικαιολογίες τελείωσαν:οι γονείς σας θέλουν να δουν εσάς και τα εγγόνια-όλο το χρόνο το περίμεναν. Κι εσείς θέλετε να πάτε. Πού όμως; Η πολιτική των ίσων αποστάσεων προστάζει να ισομοιράσετε το χρόνο. Κι αυτή η μάχη δίνεται κάθε φορά. Αν ο ένας κατάγεται από νησιωτική ή παραθαλάσσια περιοχή, κερδίζει πόντους. Αλλά κι ο άλλος έχει τα δίκια του.

Στο εξοχικό ή ταξίδι;
Αν είστε κάτοχοι εξοχικού (έστω και παράγκας), είστε κατά κάποιον τρόπο προνομιούχοι. Έχετε ένα μέρος, βρε αδερφέ, να ξεφύγετε! Βέβαια μπορεί να ακούτε συχνά τις ακόλουθες ατάκες:
"Μου βγαίνει ο πάτος κάθε χρόνο να κάνω αυτό το αχούρι κατοικήσιμο!" "Πάλι εκεί; Σιχάθηκα!" "Δεν είναι που θα πάμε ...θ΄αρχίσουν όλοι να μας θυμούνται: κουμπάροι, τριτοξάδερφοι, συμπεθέρια!" "Ολομόναχοι εκεί στην ερημιά του Θεού; Α πα πα!" "Χωρίς wi-fi δεν έρχομαι, σας λέω!"
Και κάπως έτσι αρχίζουν οι συμβιβασμοί: θα πάτε και στο εξοχικό, αλλά κι ένα μικρό ταξιδάκι επιβάλλεται.
Σε πανσιόν ή σε αντίσκηνο;
Αν δεν έχετε φοβίες που σχετίζονται με το ύπαιθρο, τα έχετε δοκιμάσει και τα δυο. Εκεί να δείτε διαπραγμάτευση:
"Πέντε μέρες σε πανσιόν ή είκοσι σε αντίσκηνο;" "Εγώ χωρίς κρεβάτι δεν κοιμάμαι!" "Πού θα πάμε να κλειστούμε πάλι μέσα στο τσιμέντο;"
Κάθε απόφαση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Συνήθως το κάμπινγκ ή το λατρεύει ή το μισεί κανείς, μέση λύση δεν υπάρχει.
Με τα παιδιά ή χωρίς;
Αν τα τέκνα σας είναι πιτσιρίκια, αναρωτιέστε τι γράφω τώρα. Άλλωστε δεν έχουν όλοι την επιλογή να αφήσουν τα παιδιά σε πρόσωπο εμπιστοσύνης ή απλά δεν μπορούν να διανοηθούν διακοπές χωρίς αυτά. Τι γίνεται όμως αν τα παιδιά προτιμούν την κατασκήνωση; Ή αν είναι έφηβοι, που δεν ψήνονται να σας ακολουθήσουν;Εκεί να δείτε διαπραγματεύσεις: "Εγώ δε φεύγω μακριά από την παρέα μου!" "Με ποιον θα παίζω/συναναστρέφομαι εκεί;" "Σιγά μην πάρω και τα κουβαδάκια μου!Μαζί σας εγώ δεν πάω για μπάνιο, ρεζίλι θα γίνω!" "Λέω να πάω διακοπές με την παρέα μου".
Ψυχραιμία! Όλοι οι γονείς περνούν αυτές τις φάσεις. Αν είναι να πάτε αναγκαστικά κάπου όλοι μαζί, φροντίστε να προσφέρετε αντισταθμιστικά οφέλη στους απρόθυμους.
Στις αρχές ή στο τέλος της άδειας;
Μόλις πάρετε την καλοκαιρινή άδεια είστε κουρασμένοι από τη δουλειά. Μια απόδραση αμέσως θα φάνταζε ιδανική για να αλλάξετε παραστάσεις και να ξεκουραστείτε. 'Ελα όμως που σας περιμένουν και οι ρημάδες δουλειές του σπιτιού που αναβάλλατε ως την άδεια! Ή απλά σας φαίνεται θελκτικό να μένετε σπίτι, να ξυπνάτε αργά και να χουζουρεύετε...
Αν αφήσετε το ταξιδάκι σας για το τέλος, κινδυνεύετε να πέσετε σε περίοδο αιχμής. Ή απλά να σας κουράσει η αναμονή. Ιδανικά, αν οι διακοπές σας περιλαμβάνουν ταξίδι, καλό είναι να γίνει τη δεύτερη ή το αργότερο την τρίτη εβδομάδα της άδειάς σας και να συνδυαστεί με ένα τριήμερο ταξιδάκι λίγο πριν την επιστροφή σας στη δουλειά.
Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
Για μπάνια, Ελλάδα χωρίς συζήτηση! Τι να λέμε τώρα ...δεν υπάρχουν καλύτερες παραλίες.
Αν όμως σας παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία για ταξιδάκι εξωτερικού, μην απορρίψετε την ιδέα, απλά συνειδητοποιήστε ότι αλλάζουν οι στόχοι. Πάτε σε μουσεία, σε αξιοθέατα, περπατήστε με τα πόδια στις πόλεις-προορισμούς. Συνήθως οι Έλληνες είμαστε κακομαθημένοι και θέλουμε όλο το πακέτο σε λίγες μέρες: και μπάνιο και αξιοθέατα και γλέντια. Θέστε πιο ρεαλιστικούς στόχους. Ακόμη και μέσα στην Ελλάδα κάποιες φορές το ταξίδι επιβάλλεται να είναι απλά επιμορφωτικό, ειδικά αν έχετε παιδιά.
Ακριβά ή φθηνά;
Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε: ο καιρός που οι πολυτελείς διακοπές μας (όσων τις έκαναν) πληρωμένες με διακοποδάνεια χρησίμευαν για να ανεβάσουν το κοινωνικό μας στάτους  έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όσοι έχουν πλέον τη δυνατότητα κάποιων αποδράσεων, θέλουν την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής που μκπορούν να βρουν. Και δεν είναι υποχρεωτικό να νοκιάσει κανείς πανάκριβα την ξαπλώστρα ενώ μπορεί να πάει σε μια παραλία και ν΄απλώσει κάτω την ψάθα του. Ούτε και το καφεδάκι από το σπίτι είναι ντροπή. Σημασία έχει να περνάμε κάποιες μέρες ξεγνοιασιάς μέσα στα δύσκολα που προηγήθηκαν ή έπονται.
Μόνοι ή με παρέα;
Η πιο δύσκολη συνταγή διακοπών είναι να πετύχετε την ιδανική παρέα με την οποία θα περάσετε καλά χωρίς παρατράγουδα. Οι κολλητοί φίλοι είναι σίγουρα η πρώτη επιλογή. Τι γίνεται όμως αν βρίσκονται σε διαφορετική οικογενειακή κατάσταση από σας; Αν δεν έχουν παιδιά ή αν τα παιδιά τους απέχουν ηλικιακά από τα δικά σας ή απλώς δεν ταιριάζουν; Φυσικά μπορείτε πάντα να πάτε διακοπές μόνο με την οικογένειά σας αλλά οι γονείς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την παιδική παρέα. Εκτός κι αν εκεί που θα πάτε υπάρχουν επιλογές για να βρουν τα παιδιά σας συντροφιά.

Μήπως κουραστήκατε ήδη από τον σχεδιασμό; Μάλλον χρειάζεστε διακοπές!

clipart:https://openclipart.org/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ό,τι πεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ...
όταν δε θα το περιμένεις...
Χιουμοράκι...