Δεν είμαστε πια στην τάξη. Αφήσαμε τα μολύβια. Ευκαιρία να χορέψουν τα ποντίκια!:D

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

εθιμοτυπικά μπουγελώματα

 
    Η αντίστροφη μέτρηση για την εθνική ημέρα μπουγελώματος άρχισε! Ετοιμαστήκατε;
   Ποιος δε γνώρισε την πάλη με τα μικροσκοπικά μπαλονάκια στην προσπάθειά του να τα γεμίσει νερό; Ή την άλλη, μεγαλύτερη πάλη, να πάρει την άδεια (λέμε τώρα) από τους γονείς, τους δασκάλους και τον διευθυντή για να πάρει μέρος στο εθιμοτυπικό μπουγέλωμα της λήξης των μαθημάτων; Οι διαπραγματεύσεις κάθε χρόνο έχουν ως εξής:
Διευθυντής: Δέκα λεπτά το πολύ! Μετά κλείνουν οι βρύσες.
Εκτάκια: Τι λέτε , κύριε; Τουλάχιστον μισή ώρα!
Δασκάλες: Μη βρέξετε τα ενδεικτικά σας! Και μη μπαινοβγαίνετε βρεγμένοι στο σχολείο, γεμίζετε νερά, θα γλιστρήσει κανένας!(δεν έπρεπε να  βάλω τακούνια σήμερα!)

   Μόλις σωθούν τα νερομπαλονάκια και κοντεύει να τελειώσει η ώρα, αρχίζει το μπουγέλωμα με τα μπουκάλια.Τα βρεγμένα ενδεικτικά συχνά ξεχνιούνται στο σχολείο, οι δασκάλες ενίοτε βγάζουν τα τακούνια και τρώνε το καταβρεγματάκι τους, ξεπλένονται τα δάκρυα της αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης. Στο τέλος, παπιά όλοι, μεταφέρουν το παιχνίδι στην κοντινή πλατεία. Ηρωικές στιγμές!
   Αν μένεις στην Ελλάδα, η μέρα μπουγελώματος ταυτίζεται με τη λήξη των μαθημάτων. Το ...έθιμο του μπουγέλου όμως υπάρχει και σε άλλες χώρες, σε εντελώς διαφορετικές ημέρες.
   Στην Κύπρο, για παράδειγμα,υπάρχει το έθιμο του Κατακλυσμού, που περιλαμβάνει μπουγέλωμα την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος. Εκεί το μπουγέλωμα φαίνεται να έχει καθαρτικό-εξαγνιστικό χαρακτήρα και  έχει τις ρίζες του σε αντίστοιχες τελετές που γίνονταν προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης.
   Στη μακρινή Ταϊλάνδη, το μπουγέλωμα δεν γίνεται με μπαλόνια, αλλά με ελέφαντες! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η γιορτή αυτή σηματοδοτεί την αρχή του νέου έτους στη χώρα. Παίρνεις τον ελέφαντά σου, βάζεις έναν κουβά νερό μπροστά του, καβαλάς και ...τον πείθεις να πετάξει νερό με την προβοσκίδα. Δεν ξέρω πώς πείθεται ο ελέφαντας αλλά μάλλον είναι εύκολο, γιατί πρόκειται για ένα ζώο με έμφυτη παιχνιδιάρικη διάθεση.
    Αν είσαι κάτοικος Πολωνίας,είναι πιο πιθανό να μπουγελωθείς τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, καθώς σύμφωνα με το έθιμο οι πυροσβέστες μπουγελώνουν αδιακρίτως όποιον κυκλοφορεί, ενώ επίσης τα αγόρια και τα κορίτσια αλληλομπουγελώνονται. Η παράδοση λέει πως όποια κόρη βραχεί τη μέρα αυτή, μέσα σ' έναν χρόνο θα έχει παντρευτεί.
   Με τούτα και μ' εκείνα, υποψιάζομαι πως σας έπιασε μια διάθεση να δροσιστείτε. Ετοιμαστείτε:ο χρόνος μετράει αντίστροφα!
clipart: https://openclipart.org/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ό,τι πεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ...
όταν δε θα το περιμένεις...
Χιουμοράκι...