Δεν είμαστε πια στην τάξη. Αφήσαμε τα μολύβια. Ευκαιρία να χορέψουν τα ποντίκια!:D

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

έλα, να πάμε στο νησί

Τι είναι αυτό που κάνει τα νησιά αγαπητούς προορισμούς θερινών διακοπών; Αναρωτηθήκατε ποτέ;
Φυσικά, το πρώτο και καλύτερο είναι η θάλασσα που τα περιζώνει και δημιουργεί πολλές παραλίες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του. Όμως, σε μια χώρα σαν τη δική μας με άπειρο μήκος ακτογραμμών, μπορεί κανείς να βρει ωραίες παραλίες και στον ηπειρωτικό κορμό. Γιατί λοιπόν συνωστιζόμαστε σε πλοία για να πάμε στα νησιά;
Ας δούμε λίγο τη σημειολογία αυτής της συμπεριφοράς:
Η ανάγκη φυγής από την καθημερινότητα: οι διακοπές (πρέπει να) είναι κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής και της εργασίας μας. Θα ήταν λοιπόν ασφαλές να συμπεράνουμε ότι η μετάβαση στο νησί σηματοδοτεί την επιθυμία μας να ξεκόψουμε από αυτά που μας συνδέουν με την καθημερινότητά μας.
Η αίσθηση του τροπαίου:Όταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε τη σκέψη να ταξιδέψει στη θάλασσα έφτασε ...κάπου, πρέπει να ένιωσε εκτός από ασφάλεια και ένα μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης για το κατόρθωμά του. Μάλλον αυτό έχει περάσει με κάποιον τρόπο στο dna του ανθρώπινου είδους,ώστε να αισθανόμαστε λίγο ως πολύ ότι τα καταφέραμε, φτάσαμε σε έναν τόπο όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη
Η ψευδαίσθηση της απομόνωσης: το νησί είναι ούτως ή άλλως ένα κομμάτι γης ξεκομμένο από τη στεριά. Ό,τι γίνεται εκεί, θα μπορούσε να μείνει εκεί ...στα παλιά χρόνια. Θα μπορούσε κανείς να είναι όσο χαλαρός ή διαφορετικός ήθελε, αφού σαν ξένος δεν θα είχε να δώσει λογαριασμό σε κανέναν (μέσα σε νόμιμα πλαίσια), ενώ στον τόπο κατοικίας του μάλλον υπολογίζει περισσότερο τον κοινωνικό περίγυρο. Αυτό βέβαια στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τείνει να εκλείψει, αλλά για όσους δεν είναι πολύ διάσημοι ή πολύ δικτυωμένοι ίσως να ισχύει ακόμη.
Η μόδα: οι πιο πολλοί άνθρωποι θέλουν να πηγαίνουν εκεί που πηγαίνουν οι διάσημοι ή έχουν πάει οι φίλοι τους ή πηγαίνει πολύς κόσμος. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ...τάσεις μόδας για τα νησιά! Κάποια νησιά είναι μονίμως trendy, ενώ κάθε χρόνο όλο και κάποιο νησί λανσάρεται ως must.

Η ...ποίηση, η λογοτεχνία , η μουσική, ο κινηματογράφος: μερικά νησιά έχουν αποκτήσει άλλες διαστάσεις μέσα από τα προαναφερθέντα. "...σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...","...τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε...", "...στην Πάρο και στη Νάξο, τον αέρα μου θ' αλλάξω..."," ...Κέρκυρα Κέρκυρα, με το Ποντικονήσι...", " ...Μύκονο και Σαντορίνη, σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι..."  και άλλα ανάλογα.
Εσείς, γιατί πηγαίνετε στα νησιά;
φωτογραφίες: http://pixabay.com/



3 σχόλια:

  1. Εγώ στα νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες, συναντώ μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Φεύγοντας από τις πολύβουες και πολυσύχναστες Χώρες, μπορείς να ανακαλύψεις οικισμούς που έμειναν αναλλοίωτοι μέσα στο χρόνο, όμορφες παραλίες, μοναχικά εκκλησάκια, ταβερνάκια και μικρά μαγαζάκια πού έχουν τα εντελώς απαραίτητα. Ένα τοπίο λιτό και συνάμα προσιτό! Εσύ, ο ήλιος, η θάλασσα, και το βράδυ τα αστέρια και ο καθαρτικός αέρας. Και φυσικά η κατάλληλη παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Εννοείται πως ο καθένας αναζητά και βρίσκει άλλα πράγματα ακόμη και στο ίδιο νησί.Και θα συμφωνήσω μαζί σου ότι συνήθως η Χώρα έχει αυτό το πλαστό τουριστικό προφίλ που κάνει όλα τα νησιά να μοιάζουν μεταξύ τους.
      Δυστυχώς, για μας τους βόρειους, τα περισσότερα νησιά είναι πολύ μακριά και αυτό περιορίζει τις επιλογές μας.

      Διαγραφή
  2. Όλο το πακέτο για τα ελληνικά νησιά, από τα εισιτήρια ως τη διαμονή, είναι πολύ ακριβό για τους Έλληνες. Δυστυχώς θέλουν να βγάλουν σε δυο μήνες χρήματα ενός έτους! Πιο φθηνά είναι να πας εξωτερικό αυτή την εποχή. Μια ακόμη παθογένεια της χώρας μας που θα αλλάξει, αν αλλάξει η νοοτροπία μας... που δε το βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ό,τι πεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ...
όταν δε θα το περιμένεις...
Χιουμοράκι...