Δεν είμαστε πια στην τάξη. Αφήσαμε τα μολύβια. Ευκαιρία να χορέψουν τα ποντίκια!:D

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

μηνύματα σε μπουκάλια

Σήμερα που η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους έχει γίνει εύκολη με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ένα μήνυμα κλεισμένο μέσα σε μπουκάλι φαίνεται να μην εκπληρώνει κανέναν ... επικοινωνιακό σκοπό. Μπορείτε να φανταστείτε άραγε τι προσδοκούσαν οι αποστολείς τέτοιων μηνυμάτων στα παλιότερα χρόνια;
Στα πρώτα καταγεγραμμένα στοιχεία για μηνύματα σε μπουκάλια αναφέρεται ως αποστολέας ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος το 310 π. Χ. . Λέγεται ότι ο Θεόφραστος προσπαθούσε να αποδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι η Μεσόγειος θάλασσα σχηματίστηκε από την εισροή νερού από τον Ατλαντικό ωκεανό.
Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος βρισκόταν στο ταξίδι για την ανακάλυψη της Αμερικής, λένε ότι έκλεισε σε μπουκάλια σημειώματα με αναφορές για τα ευρήματά του και τα απελευθέρωσε στη θάλασσα με την παράκληση σε όποιον τα βρει να τα παραδώσει στη βασίλισσα της Ισπανίας, σε περίπτωση που ο ίδιος δεν επέστρεφε.
Τον 16ο αιώνα το πολεμικό ναυτικό της Αγγλίας χρησιμοποιούσε τα μηνύματα σε μπουκάλια, όπου πληροφορούσε για τις εχθρικές θέσεις. Η βασίλισσα Ελισάβετ μάλιστα είχε ορίσει κάποιον ως "υπεύθυνο ανοίγματος ωκεάνιων μπουκαλιών" (!), ενώ όποιος άλλος άνοιγε τα μπουκάλια αντιμετώπιζε την ποινή του θανάτου.
Υπάρχουν δεκάδες ιστορίες για μηνύματα σε μπουκάλια από ναυαγούς ή άλλες για μηνύματα που παραδόθηκαν στους απογόνους των αποδεκτών τους όταν βρέθηκαν τυχαία μετά από πολυετή περιπλάνηση.
Ένα μήνυμα σε μπουκάλι μπορεί να είναι αγωνιώδες ή ρομαντικό, μπορεί να χαθεί για πάντα, αλλά δείχνει την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία...
*πηγή:http://en.wikipedia.org/wiki/Message_in_a_bottle
εικόνα:http://blogs.static.mentalfloss.com/blogs/archives/36541.html




5 σχόλια:

  1. Αχ, μου θύμισες τα νιάτα μου με το τραγούδι! Καλημέρα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστική η ανάρτησή σου, Maranda! Θα σταθώ στην τελευταία σου φράση, μιας και με εκφράζει απόλυτα: "Ένα μήνυμα σε μπουκάλι μπορεί να είναι αγωνιώδες ή ρομαντικό, μπορεί να χαθεί για πάντα, αλλά δείχνει την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία..."
    Καλή σου μέρα, από Αθήνα
    Επιστρέψαμε...
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Αντώνη! Φαντάζομαι να γυρίσατε με "γεμάτες μπαταρίες" και πολλές ωραίες ιδέες για να μοιραστούμε το χειμώνα (όχι ότι σας έλειπαν, βέβαια!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περάσαμε τέλεια Maranda!!!
    Επισκεφθήκαμε το νομό Πιερίας (για πρώτη φορά) και τα νησιά μας Κρήτη και Κέρκυρα...
    Η Ελλάδα μας έχει απίστευτες ομορφιές! Να είμαστε καλά και του χρόνου! Οι μπαταρίες γέμισαν και πιστεύω ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με κέφι και καλή διάθεση... Θα έχω έκτη τάξη φέτος, με τα παιδιά που είχα πέρσι και τα γνωρίζω καλά! Εύχομαι το καλύτερο για όλους μας!
    Καλό βράδυ, Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ό,τι πεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ...
όταν δε θα το περιμένεις...
Χιουμοράκι...