Δεν είμαστε πια στην τάξη. Αφήσαμε τα μολύβια. Ευκαιρία να χορέψουν τα ποντίκια!:D

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

stop-motion με πολλή άμμο!

Για το βίντεο που ακολουθεί χρειάστηκε μεγάλη έκταση άμμου και πολλές-πολλές φωτογραφίες με άμμο.
Στο τέλος του βίντεο μπορείτε να βρείτε έναν σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε πώς γυρίστηκε:


Gulp. The world's largest stop-motion animation shot on a Nokia N8. from Nokia HD on Vimeo.



Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

άμμος ήτανε ...

 
Τι απόλαυση τα παιχνίδια με την άμμο!
   Έχουν μια ψυχοθεραπευτική δράση. Γιατί είναι ένας αγώνας μεταξύ ανθρώπου και ρευστού, με όσα αυτό συνεπάγεται.
   Βλέπετε, η άμμος σου δίνει μια απατηλή εντύπωση ευκολίας στη μετακίνηση. Ένα πλαστικό φτυαράκι ή τσουγκράνα ή ακόμη και οι χούφτες σου αρκούν για να τη μετακινήσεις. Όμως η προσπάθεια είναι κάπως ...σισύφεια,αφού όλο και σου ξεγλιστρά από τη νέα της θέση, όλο και χύνεται και γυρνά στο μέρος που με τον μικρό έστω αυτόν κόπο έσκαψες.
   Άσκηση επιμονής λοιπόν.Γιατί η άμμος, μπορεί να αποτελείται από στερεά αντικείμενα -μικροσκοπικά κομμάτια πετρωμάτων- αλλά ως όλο συμπεριφέρεται με τον τρόπο του ρευστού, όπως κάνουν τα υλικά που αποτελούνται από κόκκους. Κάθε κόκκος επαναπροσδιορίζει τη θέση του ασταμάτητα σε σχέση με τη θέση των υπόλοιπων.Κι έτσι, γλιστράει, ρέει, σκορπάει.
   Θα αναρωτιέστε τι συμβαίνει όταν η άμμος βρέχεται και πώς γίνεται να παίρνει σχήμα. Λοιπόν, οι επιστήμονες μελέτησαν τη φυσική που κρύβεται πίσω από το χτίσιμο κάστρων στην άμμο και αποφάνθηκαν ότι το νερό σε μικρή ποσότητα σχηματίζει γέφυρες ανάμεσα στους κόκκους της άμμου και τους συγκρατεί ενωμένους. Φυσικά όλα εξαρτώνται από την αναλογία! Φήμες λένε ότι μια καλή αναλογία για γερές κατασκευές με άμμο είναι 8 μέρη άμμου προς 1 μέρος νερό. Τώρα λοιπόν που ξέρετε το μυστικό... βουρ για να χτίσετε τα πιο γερά παλάτια στην άμμο!
εικόνες: 1.αρχική εικόνα:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:WaimeaSandCloseup.jpg
* η διασκευασμένη εικόνα διατίθεται για ελεύθερη χρήση, όπως και η πρωτότυπη
2.http://openclipart.org/detail/5351/sandcastle-2-by-addon



η επιχειρηματική ιδέα της χρονιάς!





καλοκαιρινός ύπνος





Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

για να δροσιστούμε...




Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

η αβάσταχτη ελαφρότητα της ...ελαφρόπετρας!

   Κι εκεί που προσπαθείτε να κολυμπήσετε χωρίς να πάτε στον πάτο της θαλάσσης, ξαφνικά τη βλέπετε: μια πέτρα κολυμπάει δίπλα σας!
   "Τι γίνεται εδώ;",αναρωτιέστε."Ακόμη και οι πέτρες κολυμπούν καλύτερα από μένα;"
   Μην ταράζεστε! Δεν πρόκειται για κανονική πέτρα, αλλά για ελαφρόπετρα.
Είναι στην πραγματικότητα ένα κομμάτι βράχου, που κάτω από συνθήκες εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης τινάχτηκε μέσα από ένα ηφαίστειο κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Καθώς βρέθηκε έξω και ελαττώθηκε απότομα η πίεση και η θερμοκρασία του, δημιουργήθηκαν τρύπες εκεί όπου είχαν σχηματιστεί φυσαλίδες νερού , διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που περιείχε.
   Αν συναντήσατε την επιπλέουσα ελαφρόπετρά σας στο χώρο της Μεσογείου, το πιο πιθανό είναι να προέρχεται από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, της Μήλου ή των ιταλικών νησιών. Αν τη βρήκατε ...παραέξω, μπορεί να προέρχεται ακόμη και από το Κρακατόα ή το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Τόνγκα, από το οποίο ιστορείται ότι σχηματίστηκαν ολόκληρες πλάκες ελαφρόπετρας που πλέουν στους ωκεανούς.

   Η ελαφρόπετρα μοιάζει λίγο σαν σφουγγάρι με όλες αυτές τις τρύπες, που μπορούν να αποτελούν από το 50% μέχρι και το 90% του όγκου της.Έχει πολλές χρήσεις. Χρησιμοποιείται σε οικοδομικές εργασίες σαν δομικό και μονωτικό υλικό από τα αρχαία χρόνια. Οι Ρωμαίοι είχαν αξιοποιήσει το υλικό αυτό όταν έχτισαν το Πάνθεον,καθώς και σε διάφορα υδραγωγεία.
   Πέρα από αυτή τη χρήση, η ελαφρόπετρα χρησιμοποιείται και σαν συστατικό σε βερνίκια,σβήστρες, για ειδικά σαπούνια, για τα "πετροπλυμένα" τζιν. Στο χώρο της αισθητικής έχει ιδιαίτερη χρήση για να λειαίνει τα πέλματα, ενώ χρησιμοποιείται και για απολέπιση. Φαίνεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την ελαφρόπετρα και σαν αποτριχωτικό!

πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/Pumice
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AF%CF%83%CF%83%CE%B7%CF%81%CE%B7
http://en.wikipedia.org/wiki/Pozzolana



Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

η επιδρομή των ψαράδων

Ένα βίντεο-σοκ του BBC, που δείχνει τους ψαράδες του Μαλί στα πλαίσια ενός τελετουργικού να αδειάζουν την ιερή λίμνη Antogo από ψάρια μέσα σε λίγα λεπτά:


πηγή:http://www.walltowatch.com/view/404/Fishermen+empty+a+lake+in+minutes



Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

κι αν είσαι ψάρι ...





Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

αγαπημένο μου ημερολόγιο...

Αγαπημένο μου ημερολόγιο
το καλοκαίρι καλά κρατεί κι όπως καταλαβαίνεις δεν έχω πολύ χρόνο για να σου μιλήσω. Ξέρεις γιατί; Γιατί έχω γύρω μου τους άλλους φίλους μου, αυτούς με τη σάρκα και τα οστά-ξέρεις-και την οικογένειά μου. Μη νομίζεις ότι σε ξέχασα ...αλλά, να...κάπως έχουν λιγοστέψει τα μυστικά κι αυτά που με πονάνε, αυτά που μοιραζόμουν μαζί σου.
Χτες πήγα στο χωριό, στους παππούδες. Μου είχαν λείψει.Χαρές που κάνανε! Η γιαγιά είχε μαγειρέψει τα πάντα και ο παππούς μου είχε έτοιμο το ποδήλατο για βολτίτσες. Μεταξύ φαγητού και βόλτας, όλο και κάτι έπιανε το αυτί μου απ' αυτά που συζητούσαν με τους γονείς.
" Υπομονή, παιδάκι μου", έλεγε η γιαγιά." Όλα θα γίνουν. Την υγειά σας την έχετε, τα παιδάκια σας προκόβουν, τι άλλο θέλετε;"Κι ο παππούς συμπλήρωνε: "...κι αν έρθουν και πιο δύσκολα, εμείς είμαστε εδώ. Ένα σπίτι κι ένα πιάτο φαΐ πάντα θα υπάρχει για σας."
Τότε, χάρηκα ακόμη πιο πολύ που έχω γιαγιά και παππού. Όχι μόνο γιατί με αγαπούν και με φροντίζουν, αλλά γιατί κατάλαβα ότι οι παππούδες μου είναι κάτι σαν ...βράχοι.Σ' ένα βράχο μπορείς πάντα να στηρίζεσαι. Μπορείς να χτίσεις και πύργο, που λέει ο λόγος,χωρίς να φοβάσαι ότι θα γκρεμιστεί. Ευτυχώς, εδώ στη χώρα μας ...από βράχους άλλο τίποτε!
   Τρέχω τώρα να σκαρφαλώσω στο βραχο-παππού μου και τα ξαναλέμε σύντομα ...



Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

πώς να φτιάξετε βαλίτσα διακοπών

από τον Mr Bean!


πηγή:https://www.youtube.com/watch?v=6r0dr_juOiI



για ιστορίες που δεν τελειώνουν

Ένα ψηφιακό εργαλείο συγγραφής σας παρουσιάζω σήμερα, του οποίου τις δυνατότητες δε θα σας περιγράψω εδώ, αλλά θα τις ανακαλύψετε μόνοι σας κάνοντας κλικ στην εικόνα που ακολουθεί.Αναζητήστε τις λέξεις συνδέσμους και ...κλικ...κλικ...




Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

στο ποτάμι...

   Οι μνήμες των παιδικών μου χρόνων δροσίζονται από τα λιγοστά νερά ενός ποταμιού, κοντά στο οποίο ήταν το σπίτι μου. Ένας χείμαρρος ήταν, το χειμώνα πιο πλούσιος και το καλοκαίρι με φθίνουσα πορεία μέχρι που σωνόταν το δροσερό νεράκι.
   Το ποταμάκι αυτό υπήρξε για μένα και παιδότοπος και χώρος αναψυχής και μάθησης. Βλέπετε, πολλά ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν σε ένα ποτάμι...
   Πλατανότοπος ήταν η όχθη του ποταμιού. Αιωνόβια τα πλατάνια, πρόσφεραν ευκαιρίες για σκαρφάλωμα, για να μαζέψει κανείς τους αγκαθωτούς καρπούς και τα φύλλα σε σχήμα παλάμης, να αξιοποιήσει τις μικρές κουφάλες για να στήσει το παιχνίδι του. Φυσικά όλα αυτά με παρέα, αφού αυτή ήταν η ασφάλειά μας κοντά στο ποτάμι.
   Το καλοκαίρι, που το νερό ήταν λιγοστό και μπορούσες να δεις τον πάτο του ποταμιού, ήταν η ιδανική εποχή για παρατήρηση. Έβλεπες εκεί ψαράκια, νερόφιδα, νεροχελώνες, σκουλήκια και βατράχια, ένα σωρό ζωντανά! Ιδιαίτερα για τα τελευταία, μπορούσες να παρατηρήσεις όλον τον κύκλο της ζωής τους: από τα διάφανα αυγουλάκια που έμοιαζαν με κομπολόγια, τους ζωηρούς μαύρους γυρίνους που κολυμπούσαν με χάρη, τα μεγαλύτερα αδέρφια τους που ήδη έβγαζαν ποδαράκια και φυσικά τους ίδιους τους βατράχους που κόαζαν, κολυμπούσαν, χοροπηδούσαν ξαφνιάζοντάς σε.
   Αν κατάφερνες να απομακρύνεις το βλέμμα από την καθηλωτική ροή του νερού, πολλά ακόμη πλάσματα θα έβλεπες τριγύρω:πελαργούς που έσκυβαν κάθε λίγο και τσίμπαγαν κάποιο ζωντανό μεζεδάκι,επίμονους δρυοκολάπτες που τρυπούσαν τους κορμούς, μυρμήγκια, ακρίδες, σαύρες, χελώνες και άλλα αμέτρητα.
   Όταν η διάθεση δεν ήταν εξερευνητική, μια ανεξήγητα διασκεδαστική ασχολία ήταν να πετάμε πετραδάκια στο νερό ανταγωνιζόμενοι για τα πάντα:πόσο νερό σήκωσε η πτώση, ποιος σχημάτισε τους περισσότερους κύκλους στο νερό και άλλα πράγματα που σκαρφιζόμασταν και είχαν νόημα μόνο για κείνη τη στιγμή.
   Το χειμώνα που το ποτάμι "φούσκωνε", ήταν απαγορευμένος τόπος χωρίς την επίβλεψη κάποιου μεγάλου.Πάντως δε μας χαλούσαν χατίρι οι γονείς και μας πήγαιναν να δούμε τη θολή και ορμητική ροή του νερού, ενώ ταυτόχρονα μας ιστορούσαν παλιότερα γεγονότα, που το ποτάμι ξεχείλιζε κι έμπαινε στις αυλές και τα κοντινά χαμόσπιτα πριν γίνει το ανάχωμα. Κι όταν κάποτε το ποτάμι πάγωνε από το ψύχος και μετατρεπόταν σε παγοδρόμιο, έκαναν αγώνα να μας κρατήσουν μακριά για να προλάβουν τίποτε απρόσμενες παγωμένες βουτιές.
   Μου αρέσουν τα ποτάμια. Έμαθα να εκτιμώ τη φύση κοντά σ' αυτά. Μεγαλώνοντας και προσπαθώντας μέσα από τη δουλειά μου να εμπλακώ στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και να παρασύρω τους μαθητές μου σ' αυτήν, ένα πράγμα μπορώ να πω με σιγουριά: για ν' αγαπήσει ένα παιδί τη φύση, πρέπει να τη ζήσει από κοντά με όλες του τις αισθήσεις. Όλα τα άλλα είναι κενά περιεχομένου.
εικόνες:
1. http://www.adigitaldreamer.com/gallery/displayimage.php?album=8&pid=338#top_display_media
2.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wawoz_homole2.jpg
3.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rana_temporaria_tadpoles_eating_3.jpg



Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

καλλιτεχνική έναστρη νύχτα

Το αριστούργημα του Βαν Γκογκ Έναστρη νύχτα μας μαγεύει με την κίνηση που αποδίδουν οι χαρακτηριστικές αριστοτεχνικές πινελιές του καλλιτέχνη.
Οι τέχνες όμως τείνουν να επικοινωνούν και να λειτουργούν με τρόπο που δίνει έμπνευση για άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Τέτοια είναι η περίπτωση που ακολουθεί, όπου ο Πέτρος Βρελλής έχει δώσει κίνηση στο κλασσικό αριστούργημα με το βίντεο που ακολουθεί. Πρόκειται μάλιστα για μια διαδραστική εφαρμογή για όσους διαθέτουν συσκευές συγκεκριμένης τεχνολογίας. Εμείς μπορούμε να απολαύσουμε την κινούμενη έναστρη νύχτα στο βίντεο:

Starry Night (interactive animation) from Petros Vrellis on Vimeo.
πηγές:http://en.wikipedia.org/wiki/The_Starry_Night http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project.jpg
http://vimeo.com/36466564



για(τί) να δεις τ' αστέρια

Για να δείτε τ' αστέρια, πρέπει να απομακρυνθείτε από τα φώτα της πόλης. Πρέπει να βρεθείτε έξω από το αστικό τοπίο.Δεν έχει σημασία αν θα είστε στο βουνό ή στη θάλασσα, αρκεί να είστε κάπου με ανοιχτούς ορίζοντες.Μπορεί η καθημερινότητά σας να μη σας επιτρέπει να συμπεριλάβετε μια τέτοια απασχόληση, όπως το να κοιτάτε τα άστρα (τα κανονικά, όχι τα ζώδια), αλλά οι διακοπές ίσως να σας δώσουν την ευκαιρία.
Γιατί να κάνετε κάτι τέτοιο; θα αναρωτιέστε.Περί της χρησιμότητας μιας τέτοιας ασχολίας, θα σας πω τι νομίζω :
Αν είστε ερωτευμένοι και κοιτάτε τ' αστέρια μαζί με το ταίρι σας, σίγουρα αυτό ανεβάζει τα επίπεδα ρομαντισμού στη σχέση. Προσφέρεται για δηλώσεις του τύπου: "Είσαι το πιο λαμπρό αστέρι στον κόσμο μου."  ή "Τα μάτια σου λάμπουν πιο πολύ κι απ' το πιο λαμπερό αστέρι." ή "Σ' αγαπώ από δω ως το πιο μακρινό αστέρι!" και άλλα τέτοια και καλύτερα που θα σκεφτείτε εσείς...
Αν έχετε ένα ερευνητικό πνεύμα και σας έλκει η επιστήμη, τι καλύτερο από την αστρονομική ενατένιση; Κάντε μια προκαταρκτική μελέτη επί χάρτου, πάρτε ένα τηλεσκόπιο και προσπαθήστε να ανακαλύψετε το δικό σας αστέρι.
Αν είστε απλά άυπνοι, γιατί δεν μπορείτε ούτε στις διακοπές να αποβάλετε το άγχος και την ανησυχία, η αστρο-παρατήρηση θα σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις: τι είναι μια απλήρωτη δόση μπροστά στο πλήθος των αστεριών;
Αν τέλος είστε φαν των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και βαθιά μέσα σας πιστεύετε ότι κάπου εκεί υπάρχουν εξωγήινοι, να η ευκαιρία να έχετε τις δικές σας ...στενές επαφές τρίτου τύπου. Πού να σας βρουν αλλιώς αν κοιτάζετε μόνο το ταβάνι;



Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ένα κομμάτι της Ελλάδας

Ένα όμορφο βίντεο που μοσχοβολά Ελλάδα,φτιαγμένο με την τεχνική timelapse .

A Piece of Greece_timelapse from Public Eye on Vimeo.
πηγή:http://vimeo.com/37585474#



ντοματο-άριες!


Και η συνεισφορά του ζωηρού μαθητή:



Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

λαχανικό και ...με τη βούλα!

   Αν ένας Αζτέκος σας πρόσφερε μια ντομάτα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας την έδινε για φρούτο. Βλέπετε στη γλώσσα των Αζτέκων η λέξη που χρησιμοποιούνταν για την ντομάτα σήμαινε "σαρκώδες φρούτο".
   Πολλά χρόνια κύλησαν από την εποχή των Αζτέκων και η συμπαθής ντομάτα ταξίδεψε από την Κεντρική Αμερική σε όλα τα μέρη του κόσμου και καλλιεργήθηκε όπου το επέτρεπαν οι συνθήκες. Κι ενώ οι ντοματοκαλλιεργητές τη φύτευαν για λαχανικό, οι βοτανολόγοι επέμεναν ότι πρόκειται για φρούτο.
   Όμως, για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η ντομάτα είναι λαχανικό και ...με τον νόμο, αφού έτσι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο το 1893!

   Θέλετε να μάθετε πώς πήραν την απόφαση αυτή; Πρώτα διάβασαν μέσα από τρία έγκυρα λεξικά τους ορισμούς των λέξεων φρούτο και λαχανικό. Σύμφωνα με τους ορισμούς η ντομάτα ανήκε στην κατηγορία των φρούτων, αφού ήταν το χυμώδες μέρος του φυτού που περιείχε τους σπόρους και προέκυπτε από το άνθος του φυτού. Μετά, όμως κάλεσαν και δυο μάρτυρες! Δύο άτομα που ασχολούνταν με το εμπόριο φρούτων και λαχανικών για 30 χρόνια.
   Σίγουρα θα είστε περίεργοι τι είπαν αυτοί οι μάρτυρες. Μέσες-άκρες,ο ένας απ' αυτούς είπε ότι τα λεξικά δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνουν στους ορισμούς τους όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ ο άλλος δε διαφώνησε με το περιεχόμενο των ορισμών.
  Μετά, οι αντίπαλοι συνήγοροι συνέχισαν να διαβάζουν από τα λεξικά τις ερμηνείες των λέξεων ντομάτα, πατάτα, μελιτζάνα και ούτω καθεξής, προσπαθώντας ο καθένας να αποδείξει το δίκιο του.
   Τελικά ο δικαστής, αν και αναγνώρισε ότι στη Βοτανική η ντομάτα μπορεί να είναι φρούτο αλλά στο εμπόριο δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο αν το προϊόν αυτό πουλιέται ως φρούτο ή λαχανικό, κατέληξε να αποφασίσει υπέρ της ιδιότητας του λαχανικού, γιατί όπως είπε, η ντομάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται περισσότερο ως κύριο γεύμα παρά ως επιδόρπιο.
   Όταν λοιπόν κάνετε μια ντοματοσαλάτα, κατά τους Αζτέκους πρόκειται για φρουτοσαλάτα ενώ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για κυρίως γεύμα! Το πώς θα χρησιμοποιήσετε αυτήν την πληροφορία, εξαρτάται από ...το πόσο πεινάτε!
πηγές:http://en.wikipedia.org/wiki/Nix_v._Hedden
http://en.wikipedia.org/wiki/Tomato



Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

το κοκοράκι ...κικιρικικί;

Σύμφωνα με το αντίστοιχο ελληνικό τραγουδάκι...
"...το σκυλάκι γαβ-γαβ...
η γατούλα νιαου-νιαου...
η κοτούλο κο-κο-κο...
το κοκοράκι κι-κι-ρι-κι-κί..."
Οπωσδήποτε το έχετε τραγουδήσει. Όμως, πόσο σίγουροι είστε για την ακρίβεια των στίχων;
Είναι πραγματικά διασκεδαστικό και συνάμα περίεργο το πώς ηχούν οι φωνές των ζώων σε ανθρώπους με διαφορετική γλώσσα.
Το παρακάτω βίντεο μας κατατοπίζει, παρουσιάζοντας τους ήχους των ζώων όπως ...ακούγονται σε μια αρκετά μεγάλη γκάμα γλωσσών:


Bow Wow Meow - Animal Sounds in Different Languages from properniceinnit on Vimeo.
πηγή: http://vimeo.com/25215616#



Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

θάλασσα κι άνθρωπος

 Θάλασσα κι άνθρωπος
Να βλέπεις τη θάλασσα και να τη νομίζεις δρόμο...
Πόσο αταίριαστο με τη μεγαλοσύνη και τη δύναμή της!
Να λες στο νερό: ”Σε κατέχω, σε κατακτώ!”...
Να περιφρονάς τη μάνη των κυμάτων, να λοιδορείς την απειλή τους...
”Ο άνεμος σας τρέφει”, να σκέφτεσαι. ”Κι εγώ, αυτόν πρώτα θα δαμάσω! ”

Πρώτα ο νους, μετά το κορμί, σε αρματώνουν για το τόλμημα.
Κι αν ένας αποτύχει, ο επόμενος θα πεισμώσει θαρρείς να εκδικηθεί.
Πάλι πάλη, πάλη πάλι, πάλι πάλη...

Να βλέπεις το νερό και να μαντεύεις τον πάτο του.
Να μη σε νοιάζει. Να αναμετριέσαι με το βάθος που σου κρύβεται.
Να μαθαίνεις απ' τα ζωντανά κι απ’ τ’ άψυχα.
Θέλεις να πλέεις στον αφρό, θέλεις και παρακάτω.
Το βάρος να μη σε κρατά στο χώμα κολλημένο.
Να βουτάς και ν’ αλαφραίνει και ψυχή και σώμα.
Σαν να πετάς σε υγρό ουρανό, σε μητρική γαστέρα.
Σαν να γυρνάς στου κορμιού τη λησμονημένη πατρίδα.



Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

καλοκαιρινές νύχτες

Ρετρό και χαριτωμένη μουσικοχορευτική περιγραφή ενός καλοκαιρινού ρομάντζου, από δύο διαφορετικές σκοπιές...
Τίτλος τραγουδιού :Summer nights
από την ταινία Grease (1978)
ερμηνεύουν:Τζον Τραβόλτα,Ολίβια Νιούτον-Τζον


πηγή βίντεο:http://www.youtube.com/watch?v=ucU5c9ilIIc



Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

μη με ξυπνάς απ' τις έξι...

...καταραμένο κουνούπι!
Είναι παρατηρημένο: κάθε φορά που κάνεις δηλώσεις του τύπου "θα ξυπνήσω αργά αύριο", πάντα κάποιος κρυφογελάει εκείνη την ώρα και σκέφτεται "νομίζεις...". Ίσως να είναι ο νόμος του Μέρφι, τον οποίο το καλοκαίρι αναλαμβάνει να επαληθεύσει ...το κουνούπι!
Άτιμο πλάσμα το κουνούπι!Όσο μπόι του λείπει, τόσο ενοχλητικό μπορεί να γίνει. Με πολλούς τρόπους!
Ζουζούνισμα. 
Το καλό σου το κουνουπάκι, όταν πήγαινε σχολείο έκανε συχνά κοπάνες. Το μόνο μάθημα που παρακολούθησε λοιπόν ήταν το μάθημα για το γράμμα Ζ.Το έμαθε τόσο καλά, που το λέει νεράκι. Εκεί που ονειρεύεσαι τροπικούς παραδείσους, αρχίζει το μαρτύριο:ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ...
Και ξέρετε, είναι παρατηρημένο:ποτέ δε σε ξυπνάει όταν βλέπεις τίποτε εφιάλτες!Αν βλέπεις στον ύπνο σου ότι σε κυνηγά να σε φτάσει ένας καρχαρίας, θα τον αφήσει να σε φάει πριν σε ξυπνήσει!
Κουκουλώνεσαι λοιπόν με το σεντόνι αποφασίζοντας να το αγνοήσεις. Πόσο όμως θα μείνεις κουκουλωμένος καλοκαιριάτικα;Ξεσκεπάζεσαι λοιπόν. Κι εκεί που ονειρεύεσαι πιατέλες με λαχταριστές γαρίδες ...ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ... και γίνεται το μάτι σου γαρίδα! Αφού έχεις ήδη νευριάσει που σου χάλασε δυο ωραία όνειρα, αποφασίζεις να το βρεις και να το εκδικηθείς.Α χα χα χα χα!
Κρυφτοκυνηγητό
Την παροιμία "ψάχνει βελόνα στ' άχυρα" την ξέρεις;Ήρθε η ώρα να τη ζήσεις! Όταν ψάχνεις κάτι τόσο μικρό σε έναν τόσο μεγάλο χώρο, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου. Είναι απίστευτο πόσες κρυψώνες (για κουνούπια) έχει η κρεβατοκάμαρα. Από πού ν' αρχίσει κανείς: από τα έπιπλα που είναι συνήθως χρώματος καφέ ...του κουνουπιού, από τις κουρτίνες που πέφτουν κάνοντας πλούσιες πτυχώσεις, από τα τυφλά σημεία όπου δε χωράει ανθρώπινο χέρι ...
Κι ας πούμε ότι το ...δικό σου κουνούπι δεν είναι ιδιαίτερα υψηλής νοημοσύνης και κάθεται σε μια λεία επιφάνεια όπου το εντοπίζεις." Let the games begin!", αναφωνείς και αρχίζεις το κυνήγι με τη σκοτώστρα ανά χείρας. Α χα χα χα χα... ο αντίπαλος έχει φτερά κι εσύ δεν έχεις! Και σκοντάφτεις σε παντόφλες, κομοδίνα, πορτατίφ και τα λοιπά...
Παραιτούμαι!
Αγωνίστηκες καλά ...αλλά έχασες! Παραδέχεσαι την ήττα σου και ξαπλώνεις ξανά γιατί δεν αντέχεις άλλο και δεν το βλέπεις πουθενά. Πείθεις τον εαυτό σου ότι μπορεί και να έφυγε, σκέφτεσαι και τις πιθανότητες...μπορεί να τσιμπήσει κάποιον άλλον στο δωμάτιο (αγάπη μου, όταν πρόκειται για κουνούπια, είναι ο καθένας για τον εαυτό του) και πέφτεις για ύπνο. Και φυσικά, θα τσιμπήσει εσένα! Πολλαπλά τσιμπήματα ...είπαν οι γιατροί!
Η φαγούρα
Θέλεις γιατί έχεις εξαντληθεί από την αϋπνία, θέλεις γιατί ο αντίπαλος επιτίθεται χωρίς ηχητικά εφέ πλέον, δεν καταλαβαίνεις τα τσιμπήματα. Άλλωστε το λένε και οι ειδικοί ...κουνουπολόγοι: πριν σε τσιμπήσει το κουνούπι,απλώνει μια ποσότητα αναισθητικού σάλιου στην περιοχή - δεν είναι αναίσθητο το ζώον! Και τότε αρχίζει το μαρτύριο της φαγούρας... Αυτό ήταν! Σηκώνεσαι για να βρεις την αλοιφή ή να βάλεις ξίδι ή ό,τι γιατροσόφι κάνεις τελοσπάντων, βλέπεις ότι ξημέρωσε και κάνεις καφέ. Αύριο πάλι...


Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

μην τρελαίνεσαι, μανούλα!

 
Αγαπητή μαμά
με αφορμή την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, θα ήθελα να σου ζητήσω τα εξής:
  • Μη γκρινιάζεις που ξυπνάω αργά! Ξεχνάς πόσο έχω κουραστεί όλο το χειμώνα;
  • Δείξε λίγη κατανόηση για την κατάσταση που επικρατεί στο δωμάτιό μου.Εσύ μπορεί να το βλέπεις σαν χάος, αλλά εγώ δε θέλω να χαλάσω το πεδίο δράσης που έστησα για τα παιχνίδια μου χτες ως αργά! Αν κοιτάξεις καλύτερα θα το δεις:υπάρχει μια ιστορία εκεί! Θέλεις να σου την πω;
  • Δε χρειάζεται να μου θυμίζεις ότι μου αγόρασες πέντε λογοτεχνικά βιβλία που πρέπει να διαβάσω στις διακοπές. Σκέψου μήπως είναι προτιμότερο να ζήσω κι εγώ κάποιες περιπέτειες παρά να διαβάζω μόνο γι’αυτές.Όταν νιώσω την επιθυμία να διαβάσω, θα το κάνω επειδή μ’ευχαριστεί και όχι γιατί πρέπει.
  •  Μην επιμένεις να παρακολουθήσω μαθήματα το καλοκαίρι. Δε χρειάζομαι κι άλλες δεξιότητες, χρόνο για παιχνίδι χρειάζομαι!
  • Πάρ’το απόφαση: θα πέσω μερικές φορές απ’το ποδήλατο.Και θα γρατζουνιστώ στους θάμνους. Δεν είναι λόγος αυτός για να μη βγαίνω για παιχνίδι.Δεν μπορείς να με προστατεύεις από όλους τους κινδύνους. Μου έχεις μάθει όλα τα σημαντικά πράγματα για την ασφάλειά μου. Προσέχω, στ´ αλήθεια!
  • Μην επιμένεις να αλλάζω ρούχα δεκαπέντε φορές τη μέρα. Όταν παίζω, δε μ' απασχολεί η καθαριότητα των ρούχων μου.
  • Άσε με να τσακωθώ με τ’αδέρφια μου. Σου υπόσχομαι ότι κι αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού μας και δε χρειάζεται να ανησυχείς.
  • Μην επιμένεις να φάω μπάμιες! Τρώω  ένα σωρό λαχανικά και φρούτα. Δεν έχω δικαίωμα κι εγώ να μη μου αρέσει κάτι;
  • Όταν πάω στην κατασκήνωση, μη μου τηλεφωνείς πέντε φορές τη μέρα. Χρειάζομαι χρόνο με άτομα της ηλικίας μου.Μην ανησυχείς τόσο, αν μ’απασχολεί κάτι θα είσαι η πρώτη που θα το μάθεις.
                                   με αγάπη, το τέκνο σου
Υ.Γ. : το ξέρεις ότι σ’αγαπώ, έτσι δεν είναι;



Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

χαμογελάσατε σήμερα;

 
Αν δεν είστε η Μόνα Λίζα, που έχει ευτυχήσει να χαμογελά αινιγματικά στον αιώνα τον άπαντα χάρις στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τότε μάλλον δε χαμογελάτε συνεχώς. Αναρωτηθήκατε άραγε πόσο συχνά χαμογελάτε στη διάρκεια της μέρας και τι είναι αυτό που σας κάνει να σκάτε χαμόγελο;

 Πρωινό χαμόγελο
Ας πούμε ότι μόλις ξυπνήσατε. Δεν θέλω να πιστεύω ότι είστε μουρτζούφληδες στο καλοκαιρινό πρωινό σας ξύπνημα. Αν συμβαίνει αυτό, τρέξτε γρήγορα μπροστά στον καθρέφτη... Μη μου πείτε ότι δε σας βγαίνει αυτόματα το χαμόγελο!
Μεταξύ μας, αν χαμογελάσατε στον καθρέφτη, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή να διαθέτετε τέτοια σπάνια φυσική ομορφιά ώστε να σας ικανοποιεί η πρωινή σας εμφάνιση ή να έχετε κοιμηθεί με τρόπο που τα μαλλιά σας να σας κάνουν να μοιάζετε με καρτούν. Κι αν πάλι δε συμβαίνει τίποτε από τα δύο, αν δηλαδή δε σας ικανοποιεί η εικόνα σας ως πραγματικότητα ή ως αστείο, δοκιμάστε να σκάσετε επίτηδες ένα γοητευτικό χαμόγελο και θα δείτε πόσο πιο συμπαθητικοί θα δείχνετε αυτοστιγμεί!
Με συντροφιά ή χωρίς
Αν είστε μαζί με κάποιον (σύζυγο, σύντροφο) επιβάλλεται ένα χαμόγελο γι' αυτό!Δεν είναι αυτονόητο, φίλοι μου ότι όλοι θα βρουν το ταίρι τους. Αν υπάρχει για σας κάποιος/α που θέλει να είναι μαζί σας, δεν μπορεί ...κάτι καλό θα βλέπει σε σας. Δεν είναι σπουδαίο αυτό; :)
Αν πάλι είστε μόνοι σας, σκεφτείτε τις πιθανότητες ...και χαμογελάστε! Άραγε η Μέγκαν Φοξ είναι ελεύθερη; Ή ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Δε βλάπτει να ονειρεύεται κανείς...
Σημαντικά μικροπράγματα
Εδώ το πεδίο είναι απεριόριστο. Κάτι υπάρχει για τον καθένα!
Για κάποιον μπορεί να είναι ο καιρός,για κάποιον άλλον ένα καλό νέο, ένα απρόσμενο μήνυμα, μια μικρή αγορά, μια καλή κουβέντα.
Επιβάλλεται χαμόγελο σε περιπτώσεις όπως οι ακόλουθες:
"Μπράβο, Κική, σου πέτυχε το παστίτσιο σήμερα!"
"Έρχεσαι; Αχ, τι ωραία... μου έλειψε η παρέα σου!"
"Έβγαλαν σε προσφορά τα πέδιλα που ήθελες!"
"Θάλασσα; Έρχομαι!"
"Δε σου είπα: ο Σωτήρης ρωτούσε για σένα!"
"Μπαμπά, δες! Κολυμπάω χωρίς μπρατσάκια!"
...και άλλες πολλές.
Ο κόσμος του θεάματος
Αν δε βρίσκετε τίποτε απ' όλα αυτά ικανό να σας κάνει να χαμογελάσετε, πριν βραδιάσει μπορείτε να καταφύγετε στη βοήθεια της έβδομης τέχνης. Εδώ τα γούστα διαφέρουν πολύ. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ ότι δεν έχετε ξεχωρίσει αστείες σκηνές και ατάκες από ελληνικές και ξένες ταινίες, που την πρώτη φορά που τις είδατε σκάσατε στα γέλια, αλλά ακόμη και τώρα εξακολουθείτε να τις βρίσκετε διασκεδαστικές.
Ενδεικτικά:
Για πολλά χαμόγελα ενδείκνυνται και οι ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν και των αδερφών Μαρξ.
Αν τίποτε από τα παραπάνω δε σας έκανε να χαμογελάσετε, θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια...
Μια φορά ήταν μια κότα. Σηκώνει το ένα πόδι ... σηκώνει και το άλλο ...πάρ'την κάτω! :P
 *οι φωτογραφίες προέρχονται από τη wikipedia



Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

πιάστε τα μυγάκια!

Μπορεί να πιάνει κανείς περισσότερες μύγες με το μέλι παρά με το ξίδι -όπως λέει και η παροιμία- αλλά τι να το κάνεις το μέλι με τις μύγες που έχουν κολλήσει πάνω του;
Να μια εύκολη μυγοπαγίδα για σας που έχετε ηθικό δίλημμα με τη μυγοσκοτώστρα (ή είστε τρομερά άστοχοι):
Τι θα χρειαστείτε
άδειο πλαστικό μπουκάλι
ψαλίδι
σελοτέιπ
λίγο μηλόξιδο
λίγο υγρό πιάτων
Πώς θα φτιάξετε τη μυγοπαγίδα; Έτσι:


πηγή:https://www.youtube.com/watch?v=ppn_wPN9IYA